Meten is weten

Elke big van Vallei Varken krijgt drie dagen na de geboorte een oormerk met daarin een chipje. Met deze chip is het varken zijn hele leven te volgen. Er wordt bijvoorbeeld geregistreerd of het een sociaal dier is en vriendelijk met zijn soortgenoten omgaat. Maar ook hoe de vleeskwaliteit is. En of het ziek is geweest en medicijnen heeft gehad. Met al deze data kunnen we nog gerichter selecteren op positieve eigenschappen die de vaders en moeders doorgeven. Hiermee hebben we nu een Vallei Varken gekregen dat zich duidelijk onderscheidt van andere varkensrassen. Door bijvoorbeeld zijn bijzondere vleeskwaliteit, de moedereigenschappen van de zeugen en het sociale gedrag van de biggen.

Gezond

Vallei Varkens zijn ook buitengewoon gezond. Dat heeft veel te maken met de wijze waarop Frank, Gerald en Nico de dieren houden. Met respect voor het dier en oog voor hun welzijn. Zo zorgt Jolanda, de ‘kraamzuster’ op het bedrijf van Frank ervoor dat alle biggen veel biest krijgen. Biest is de eerste melk van de zeug na de geboorte. Het is van levensbelang voor de pasgeboren biggetjes. Het zorgt voor een goede, natuurlijke afweer tegen ziekten. Jolanda is de hele dag bezig om de biggetjes die wat verdwaald zijn, weer aan een speen te leggen bij de zeug. Zo krijgen ze genoeg biest binnen.

De drie varkenshouders werken heel erg hygiënisch. Ook dat zorgt voor gezonde varkens. Op de drie bedrijven ziet het er heel schoon en netjes uit. Ze doen er alles aan om ervoor te zorgen dat de varkens gezond blijven.

Blije varkens

Vallei Varkens hebben het goed. Tenminste, zo komt dat op ons, mensen, over. Want we kunnen het niet aan ze vragen. Maar het spreekt boekdelen als je de biggen in de stal van Frank ravottend en spelend door het hok ziet rennen. En dat de varkens bij Nico en Gerald heerlijk in het ruwvoer wroeten en met de stro spelen. Dit laat ook zien dat ze het goed hebben. Daarnaast zijn ze gezond en ook dat maakt een Vallei Varken een blij varken. Dat de drie varkensbedrijven van de Dierenbescherming het Beter Leven keurmerk 1 ster hebben gekregen, zegt ook wel wat over het welzijn van de dieren. Die ster krijgen de bedrijven omdat de varkens er meer ruimte hebben, daglicht in hun stallen hebben en ruwvoer krijgen.

Relaxed

Varkens zijn nieuwsgierige en slimme dieren. Het is mooi om te zien hoe respectvol en rustig Frank, Gerald en Nico met hun varkens omgaan. Zij weten hoe belangrijk het is om zelf rust uit te stralen. Als de varkenshouder in de stal komt, zie je dat de dieren niet wegkruipen. Nee, ze komen juist nieuwsgierig naar hem toe. Daartoe gestimuleerd doordat de varkenshouder vaak wat lekkers komt brengen. Ook de liefde van een varken gaat door de maag…

Vallei Varkens hebben dus een relaxed leventje. Alles rond de varkens gebeurt in een gebied met een straal van pakweg 30 km. Reisafstanden zijn daarom erg kort. Varkens zijn echte familiedieren. Broertjes en zusje blijven hun hele leven bij elkaar en spelen van jongs af met elkaar. Daardoor is de sfeer in hun verblijven vertrouwd en dat geeft rust. Varkens zijn groepsdieren, maar wel met een rangorde. Als varkens namelijk in contact komen met nieuwe soortgenoten, moeten ze eerst weer opnieuw de hiërarchie vaststellen. De Vallei Varkens hoeven dat dus niet meer te doen. Die is van jongs af bepaald en dat geeft rust.

De dierenarts

Dat een Vallei Varken een bijzonder varken is, onderschrijft ook Gerard van Eijden. Hij is de dierenarts van de drie varkensbedrijven. Hij ervaart dat het medicijngebruik op de drie bedrijven ongekend laag is. Van elk varkensbedrijf in Nederland wordt exact bijgehouden hoeveel antibiotica er wordt gebruikt. “Bij Vallei Varken zitten we altijd in de allerlaagste categorie van medicijngebruik en daar ben ik enorm trots op”, zegt de tevreden dierenarts. Dat heeft vooral te maken met het vakmanschap van Gerald, Frank en Nico en de wijze waarop ze hun varkens verzorgen. Gerard is meer de coach van de varkenshouders dan de dierenarts. Want er zijn vrijwel geen dieren die genezen moeten worden. Samen met de varkenshouder kijkt hij goed naar de dieren en ze hebben veel overleg. Daardoor zijn ze samen steeds op zoek naar mogelijkheden om het nóg beter voor de varkens te maken. Gerard heeft bijvoorbeeld een keer een real time camera in de stal geplaatst. Zo hebben ze kunnen zien dat de biggen in de stal van Frank het te warm hadden. Ze gingen op de plek liggen die ze eigenlijk als toiletruimte gebruiken. Daar was het namelijk iets koeler. Ze hebben toen de vloerverwarming iets zachter gezet. Vervolgens werd het liggedrag beter en lagen ze weer mooi op hun gewone slaapplek. Een dierenarts is dus lang niet altijd met medicijnen in de weer. En zeker niet op de boerenbedrijven van Vallei Varken. Wél houdt hij altijd de gezondheid van de dieren in de gaten.

Bij Vallei Varken zitten we altijd in de allerlaagste categorie van medicijngebruik en daar ben ik enorm trots op.

Gerard van Eijden, dierenarts

Duurzaam voer

Het voer dat de Vallei Varkens krijgen is afkomstig van Agrifirm. Dat is een coöperatie van Nederlandse boeren die veevoer maakt. Niet alleen varkensvoer, maar ook voer voor koeien, kippen, schapen, enzovoort. Maar de Vallei Varkens krijgen wel bijzonder voer van Agrifirm. Voer uit het concept Feed Forward. Het bestaat namelijk voor meer dan de helft uit hoogwaardige nutriënten uit reststromen. Voor mensen is dat afval, maar voor de varkens een waardevolle bron van voedsel. Het varken was vroeger al het vuilnisvat van de boeren. Deze functie lijkt nu weer in ere hersteld bij Vallei Varken. Alle overige bestanddelen van hun voer worden lokaal geteeld. In elk geval krijgen ze geen soja uit Brazilië. Er zit ook geen palmolie door hun voer. Voor ons Vallei Varkensvoer wordt dus geen tropisch regenwoud gekapt. Dit voer mag je dan ook met recht duurzaam voer noemen. Want het voer van Vallei Varken heeft hierdoor een veel lagere CO2-voetafdruk dan standaard varkensvoer. Daarnaast krijgen de varkens op de drie bedrijven ook nog ruwvoer. Ze kunnen heerlijk wroeten in gehakseld stro, luzerne of het kaf van spelt.