10 november

Klimaatneutraal gecertificeerd Vallei Varkensvlees in de box van Marley Spoon

Vallei Varkensvlees in de maaltijdboxen van Marley Spoon. Iets waar we al super trots op zijn. Maar dat dit Vallei Varkensvlees ’klimaatneutraal gecertificeerd’ is maakt het helemaal af! Duurzaamheid is voor ons namelijk een belangrijke pijler, maar ook zeker voor Marley Spoon.

In samenwerking met Agrifirm zetten we als eerste deze stap met een duurzaamheidskeurmerk op varkensvlees in Nederland. Dat is spannend en gaaf tegelijk! Vanaf medio november koken de klanten van Marley Spoon met het vlees van Vallei Varken. Duurzaam verpakt met daarop het keurmerk ‘Climate Neutral Certified’ en een QR code om te scannen voor meer informatie.

Samen met Agrifirm brengt Vallei Varken het allereerste klimaatneutraal gecertificeerde varkensvlees in Nederland op de markt. Dit varkensvlees is vanaf medio november verkrijgbaar in de maaltijdboxen van Marley Spoon. Het ketenconcept draagt, na een verificatie-audit door een onafhankelijke certificeringsorganisatie, het keurmerk ‘Climate Neutral Certified’.

Duurzaam, lokaal en transparant

“Agrifirm staat voor een verantwoorde voedselketen voor toekomstige generaties. Daarom ontwikkelen we concepten die bijdragen aan het verkleinen van de voetafdruk van onze voedselproductie. We doen dat via samenwerkingen in de keten en een eerlijk verdienmodel voor boeren en telers.” vertelt Dick Hordijk, CEO van Royal Agrifirm Group.

“Consumenten vragen om duurzaam, lokaal en transparant eten. Dit vlees uit het ketenconcept, dat samen met Marley Spoon ontwikkeld is, is daar een goed voorbeeld van.” Ook initiatiefnemer Gerald Deetman van Vallei Varken, is blij met de samenwerking.

“Bij Vallei Varken zetten we ons iedere dag vol passie in om onze dieren zo gezond en duurzaam mogelijk te laten opgroeien. Op onze boerenbedrijven zijn we volop bezig om dit te realiseren met bijvoorbeeld het gebruik van groene stroom en warmteterugwinning. Samen met onze ketenpartner Agrifirm zetten we met dit nieuwe concept een belangrijke stap om onze CO2e-voetafdruk verder te verkleinen. Het is echt pionieren in onze sector, maar we doen dat niet alleen. We bundelen onze krachten en worden bijgestaan door betrouwbare partijen. Dat we nu samen het eerste varkensvlees op de markt brengen met het keurmerk ‘Climate Neutral Certified’, daar zijn we dan ook best trots op!”

Duurzaam voer

In het ketenconcept is duurzaam varkensvoer ontwikkeld waarbij maximaal gebruik wordt gemaakt van reststromen. Ook het gebruik van lokale grondstoffen, waaronder graan, draagt bij aan de emissiereductie. Het voer bevat geen soja- of palmproducten en is vrij van ontbossing. Daardoor is de CO2e-voetafdruk per kg voer 15 procent kleiner ten opzichte van het huidige standaardvoer. Agrifirm brengt het ‘duurzame voer’ onder de naam Feed Forward op de markt.

Groene stroom en centrale mestvergisting

Verder gebruiken de Vallei boeren Frank, Gerald en Nico groene energie van zonnepanelen. In januari worden er nog eens 700 panelen gelegd, zo benutten we onze daken volledig. We onderzoeken nu de mogelijkheden om onze mest vanaf 2023 via centrale mestvergisting te verwerken. De overgebleven CO2e-uitstoot wordt gecompenseerd door de investering in een Verified Carbon Standard (VCS) klimaatproject: Methaanvergisting en Energieopwekking in Nederland.

Vallei Varken is trots op het feit dat het samen met Agrifirm het eerste varkensvlees op de markt brengt met het keurmerk ‘Climate Neutral Certified’, maar noemt het ook spannend. “Het is pionieren, want de wereld waarin wij ons nu begeven staat mijlenver af van het boerenbedrijf”, zegt Bianca Deetman, die de marketing en communicatie van Vallei Varken voor haar rekening neemt.

Doelgericht reductieplan

Het varkensvlees van dit ketenconcept voldoet aan de strenge eisen van het ‘Climate Neutral Certification’-programma van Climate Neutral Group (CNG). Belangrijk onderdeel van dit programma is een doelgericht reductieplan om de ecologische voetafdruk jaarlijks verder te verkleinen. In 2030 moet het in ieder geval 25% kleiner zijn dan in 2018. Dit wordt gemeten per kg vlees. Het klimaatneutraalprogramma is als enige ter wereld erkend door ISEAL, de instantie die toezicht houdt op internationaal ambitieuze duurzaamheidsstandaarden.

De introductie van het klimaatneutraal gecertificeerde varkensvlees is een eerste stap. Komende maanden werken we met de ketenpartners aan de mogelijkheden om dit concept verder uit te breiden.

*CO2e of CO2 equivalenten, beschrijft niet alleen koolstofdioxide (CO2) maar ook andere broeikasgassen zoals methaan. Om de invloed van de verschillende broeikasgassen te kunnen optellen worden de verschillende gassen omgerekend naar CO2 equivalenten. Dit wordt gedaan op basis van het Global Warming Potential (GWP) oftewel de mate waarop een gas bijdraagt aan het broeikaseffect.

Meer hierover op de pagina ‘Klimaatneutraal‘.

In de media:

https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2022/11/16/klimaatneutraal-gecertificeerd-varkensvlees-via-marley-spoon

https://www.vleesmagazine.nl/nieuws/agrifirm-introduceert-klimaatneutraal-gecertificeerd-varkensvlees

https://vakbladvoedingsindustrie.nl/nl/artikel/agrifirm-en-vallei-varken-introduceren-klimaatneutraal-varkensvlees

https://www.foodbusiness.nl/artikel/10901503/varkensvlees-komt-als-klimaatneutraal-op-markt

https://www.boerderij.nl/agrifirm-en-vallei-varken-introduceren-klimaatneutraal-varkensvlees

https://www.knsnet.nl/nieuws/eerste-klimaatneutraal-gecertificeerde-varkensvlees