Je ruikt het groene voer in de stallen. Een lekkere en frisse geur!

Gerald Deetman, varkenshouder

Hoogwaardig en duurzaam vlees begint bij het voer

Bij duurzaam boeren, speelt de keuze voor het voer een belangrijke rol. Het voer dat varkens krijgen heeft namelijk een grote invloed op de CO2-voetafdruk van varkensvlees. De voetafdruk van varkensvlees wordt voor 70 procent bepaald door het voer. Denk aan de kilometers die het voer aflegt voor het bij het varken komt. Of denk aan de ontbossingsproblematiek in tropische landen waar men soja of palmolie vandaan haalt. Om ontbossing en voedselverspilling tegen te gaan zit in ons duurzame voer daarom geen soja of palmolie, maar voornamelijk hoogwaardige nutriënten uit reststromen. Dit wordt aangevuld met lokaal geteelde eiwitrijke gewassen zoals veldbonen en zonnepitschroot. Zo houden we onze dieren gezond en onze voetafdruk klein.

Circulair boeren

Wij willen de landbouw graag circulair maken. Neem nu de mest van onze Vallei Varkens. Frank en Nico gebruiken die om hun eigen akkers vruchtbaarder te maken. Op de akkers van Nico bijvoorbeeld, wordt spelt verbouwd. De spelt gaat naar een plaatselijke bakker die er speltbroden van bakt. Het kaf van de speltkorrels gaat terug naar Nico, die er weer een gezonde lekkernij van maakt voor zijn varkens. Hoe lokaal en circulair wil je het hebben?

De rest van de mest gaat naar akkerbouwers in de regio. Zij verbouwen voer dat geschikt is voor onze varkens. En in de toekomst hopen ze ook de groenten te verbouwen voor onze afnemers. Nog een staaltje van circulair boeren.

Op dit moment zijn we bij Vallei Varken hard bezig om dit verder uit te bouwen. Samen met de Universiteit in Wageningen hebben we gewerkt aan een mooi onderzoeksproject project om hieraan nog meer vorm te kunnen geven.

Extreem weinig medicijnen

Zelfs in ons medicijngebruik zijn we bijzonder duurzaam. We doen er alles aan om te voorkomen dat onze dieren ziek worden. De beste dieren zijn immers gezonde dieren. Dat heeft tot gevolg dat we voor onze Vallei Varkens nauwelijks antibiotica gebruiken. Antibiotica zijn doeltreffende geneesmiddelen, maar hebben een nadeel. Als je ze veel gebruikt, worden de bacteriën er ongevoelig voor. Ook daarom kun je maar beter ervoor zorgen dat je ze niet nodig hebt. Dat geldt voor dierenartsen, maar ook voor humane artsen. Omdat wij zo ontzettend weinig antibiotica gebruiken, zorgen we er mede voor dat deze medicijnen ook in de toekomst nog hun werk kunnen doen. Ook dat is duurzaam.

Eerlijke prijs

Duurzaamheid betekent ook dat het bedrijf een gezonde bedrijfsopzet heeft. Een opzet waarbij onze varkenshouders een eerlijke vergoeding krijgen voor alle tijd en energie die ze in hun bedrijf en in hun varkens stoppen. De organisatie van Vallei Varken laat zich leiden door de lange termijn. Die denkwijze vereist een eerlijk verdienmodel voor alle partners in de keten. Dat is goed gelukt bij Vallei Varken. Dat komt vooral door vertrouwen, goede communicatie en korte lijnen tussen alle partners in de keten. Alle onnodige tussenschakels zijn eruit gehaald. Er blijft niets aan een onnodige strijkstok hangen. Dat eerlijke verdienmodel van de gehele keten is de basis voor een langdurige samenwerking. Een duurzame keten dus.

Energieleverancier

Op de stallen van onze varkenshouders liggen zonnepanelen. Ze zijn daarmee energieneutraal geworden. Nog sterker, ze leveren stroom terug aan het net, want ze produceren veel meer dan ze zelf gebruiken. Misschien produceren ze wel voor jou en voor onze afnemers.

Regionaal

Omdat alles rond onze Vallei Varkens plaatsvindt binnen een gebied met een straal van 30 kilometer, zijn er weinig transportkilometers. Dat geldt voor de vrachtwagens met voer, maar ook voor de wagens waarmee de varkens worden vervoerd. Dat is heel mooi voor de CO2-footprint. Maar wij vinden het vooral fijn voor onze varkens dat ze maar kort in een vrachtwagen hoeven te vertoeven.

Slimme vloerverwarming

Door slimme technische oplossingen besparen onze varkensbedrijven veel energie. Natuurlijk zijn de stallen goed geïsoleerd. Dat willen we sowieso, want dat is comfortabel voor onze dieren.

Daarnaast heeft bijvoorbeeld de stal van Gerald een slimme vloerverwarming. De vloer van de biggen wordt verwarmd door de oudere varkens. Die hebben zelf geen extra warmte nodig, maar produceren juist veel warmte. Met hun lichaam warmen de oudere varkens het water op dat door de leidingen in hun vloer loopt. Dit warme water stroomt door naar de vloer waarop de jonge biggen liggen en warmt die op. Zo zorgen de oudere varkens ervoor dat de jonge biggetjes op een lekker warme vloer kunnen liggen.

Duurzaam boeren en voeren

Hoogwaardig puur vlees uit de regio voor een eerlijke prijs.

Ruim 50% van het voer bestaat uit hoogwaardige nutriënten uit reststromen.

Het voer bevat lokaal geteelde eiwitrijke gewassen zoals veldbonen.

Vallei Varkens krijgen geen soja en palmolie en is dus volledig ontbossingsvrij.

De varkenshouders produceren meer energie dan ze zelf gebruiken.

Door slimme techniek besparen onze varkensbedrijven veel energie.

Voer en boer houden de Vallei Varkens gezond en de voetafdruk klein.

Door continue verbeteringen blijven we onze CO2 uitstoot verder verlagen.