De smaak van gezond leven

De drie boeren hebben een gezamenlijke filosofie en een identieke werkwijze. Bij Vallei Varken staat het varken centraal. Deze unieke werkwijze leidt ertoe dat de varkens bijzonder gezond zijn. Gezonde varkens voelen zich goed. Het zijn blije varkens. En dat proef je: de smaak van gezond leven!

Om te voorkómen dat dieren ziek worden, kun je ze vaccineren. Maar ook vaccins gebruiken we liever niet. We zijn daarom hard op weg om ook het gebruik van vaccins te verminderen.

Een gezond leven is erg goed gelukt bij Vallei Varken. Vooral door de respectvolle en zorgvuldige wijze waarop zij hun varkens verzorgen.

Gerard van Eijden, dierenarts

Een goed leven met 1 ster

De varkens van Vallei Varken groeien op volgens de normen van het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Ze krijgen hiervoor één ster. Maar Vallei Varken doet meer dan dat. Vanzelfsprekend krijgen de varkens daglicht. We streven ernaar dat de dieren zoveel mogelijk hun natuurlijke gedrag kunnen uiten. Ze krijgen ruwvoer bijgevoerd. Dat vinden ze heerlijk en daar kunnen ze lekker in wroeten. Dat wroeten vinden de varkens fijn. Ze spelen ook graag, daarom krijgen de varkens voldoende speeltjes in de stal.

Al deze voorzieningen zien we bij Vallei Varken als basiseisen. Daardoor kunnen we met gemak voldoen aan het Beter Leven keurmerk 1 ster.

Broertjes en zusjes altijd samen

We houden de broertjes en zusjes hun hele leven bij elkaar. Dat voelt vertrouwd en geeft rust. Want varkens zijn echte familiedieren. Maar ze kennen ook een hiërarchie in hun groep. De broertjes en zusjes kunnen vanaf de geboorte met elkaar spelen. Hun hele leven lang. Daardoor blijft de sfeer in de groep relaxed.

Een ander groot voordeel van deze werkwijze: de dieren blijven ook gezonder. Kijk maar eens naar een kinderdagverblijf. Daar worden kinderen uit allerlei gezinnen door elkaar opgevangen. Je ziet er veel snottebellen. Kinderen worden vaak ziek en moeten daarom thuisblijven. En zelfs juffen en meesters raken besmet door de hoge infectiedruk. Dat hebben we dus niet bij onze varkens.

Denken vanuit het dier

Nog een voorbeeld van denken vanuit het dier. Niet alleen de boeren zijn hygiënisch, ook de varkens zelf zijn hygiënisch. Ze willen graag op de ene plek eten en drinken en op een andere plek rusten en luieren. Zelfs voor hun toiletgang hebben ze een eigen plek. Ze zijn dus heel zindelijk. Gerald bijvoorbeeld heeft daarom de hokken op een speciale manier ingedeeld. Zodoende kunnen de varkens voor elk van deze activiteiten een goede plek creëren. Ook dat maakt de varkens opvallend rustig. Nog een aanwijzing dat de dieren zich goed voelen.

Dierenarts

De boerenbedrijven van Vallei Varken worden begeleid door hun vaste dierenarts, Gerard van Eijden. Met ruim 30 jaar ervaring in de varkensgeneeskunde. Hij is er bijzonder trots op dat hij voor deze unieke bedrijven de dierenarts mag zijn. Die waardering zit hem vooral in het feit dat hij niet bezig is met dieren genezen. Want de dieren zijn niet ziek. Hij is vooral bezig met Frank, Gerald en Nico. Om samen met hen te voorkómen dat de dieren ziek worden. Gerard is dan ook meer een coach dan een dierenarts. Samen zijn ze op de bedrijven continu op zoek naar mogelijkheden om het voor het varken nog beter te maken.

De Vallei Varkens zijn aantoonbaar gezond. Dierenarts Gerard van Eijden legt uit hoe het zit: “In Nederland wordt van elk varkensbedrijf exact bijgehouden hoeveel antibiotica het gebruikt. Bij Vallei Varken zitten we altijd in de allerlaagste categorie. We hebben gewoon erg weinig zieke dieren. Dat komt vooral door de wijze waarop we onze varkens houden. Bijvoorbeeld doordat wij zusjes en broertjes hun leven lang bij elkaar houden.”

Lees hier het verhaal van Gerard van Eijden over zijn rol als Dierenarts voor Vallei Varken.

Eerlijke prijs

Toch betaal je voor dit bijzondere Vallei Varkensvlees een reële prijs. Een eerlijke prijs. Eerlijk voor de boer, voor de afnemer en voor jou als consument. Hoe dat kan? Heel simpel: alle onnodige tussenschakels zijn eruit gehaald. We hebben een korte afzetketen. Er blijft dus niets meer aan een of andere onnodige strijkstok hangen. Daardoor kunnen de boeren betaald worden voor hun extra inspanningen. Zo kunnen ze varkens houden op een manier die rechtdoet aan het varken en aan het milieu. Zonder dat jij daar diep voor in de buidel hoeft te tasten.

Traceerbaar

Elke big van Vallei Varken krijgt in zijn oormerk een chipje. Daardoor kunnen we elk dier individueel volgen. We registreren dan bijvoorbeeld hoe goed het dier is gegroeid bij zijn moeder. Of we registreren hoe dik zijn speklaag is. Hoeveel en wat ze hebben gegeten. Dat geeft een enorme hoeveelheid informatie. Die kennis gebruiken we bij de selectie van de vaders en de moeders. Zo wordt ook het Vallei Varken zelf steeds beter. Het vlees past zodoende steeds mooier bij de wensen van onze afnemers. En bij wat jij graag op je bord hebt.

Lokaal product

Vallei Varkensvlees is dus echt een bijzonder product. Een lokaal product van mooie kwaliteit. Een lekker stukje vlees van gezonde dieren. Je vindt het belangrijk om te weten waar het vlees op je bord vandaan komt. Je wilt graag dat het uit de buurt komt. En nog mooier is dat je de boer kent waar het vandaan komt. Frank, Gerald en Nico zijn trots op de wijze waarop zij hun varkens houden en zouden dat graag willen laten zien aan belangstellenden. Neem maar eens contact op als je meer informatie wilt en om te bekijken wat er mogelijk is.

Wat maakt Vallei varkens uniek?

Door een strenge selectie van de vaders en moeders, is er nu sprake van een echt Vallei Varkensras. Een varken met sociale genen, vlees met mooie eigenschappen en een positieve bijdrage aan onze CO2-voetafdruk.

Het vlees wordt niet geëxporteerd. Tot en met de verwerking van het varkensvlees gebeurt alles in de Vallei Streek. Het komt dus van dichtbij en is supervers.

Bij Vallei Varken zitten we altijd in de allerlaagste categorie van antibioticagebruik. We hebben gewoon erg weinig zieke dieren. Dit komt vooral door de wijze waarop we onze varkens houden.

Ons duurzame voer voor de varkens dringt de voedselverspilling terug. En het draagt bij aan de circulaire voedselketen. De varkens zijn op en top kringloopdieren. Ook de mest wordt regionaal verwerkt.