Jaren geleden

Vijfde generatie

Nico wilde wel graag fulltime boer worden, maar het bedrijf was aan de kleine kant. Dus heeft hij er een baan naast, op een ander varkensbedrijf. En hij heeft ook nog wat schapen.

De drie zoons helpen graag mee op de boerderij. Bijvoorbeeld bij het voeren van de varkens in de stal of de lammetjes in de wei. Ook wanneer er weer jonge varkens op het bedrijf aankomen en naar hun stal worden gebracht, staan de jongens klaar om te helpen. Ze zijn nog jong maar alle drie denken ze al wel na over een toekomst als boer. In welke sector dan ook. De vijfde generatie staat in de startblokken…

Vallei Varken vind ik een heel mooi concept. Ook de samenwerking met alle partijen om naar een nóg gezonder dier te komen vind ik heel bijzonder.

Nico Nijhof, varkenshouder

Het resultaat

Gezonde dieren

Op het bedrijf van Nico krijgen de varkens lekker en voedzaam eten om goed en gezond groot te groeien. Ze spelen en wroeten graag. Daarom krijgen ze speeltjes en ruwvoer om in te wroeten. Wanneer de varkens 3½ tot 4 maanden oud zijn, verlaten ze de boerderij.

Nico is erg te spreken over de werkwijze binnen Vallei Varken. Vooral omdat in het hele traject de broertjes en zusjes bij elkaar blijven en ze op die manier beter de rust kunnen bewaren in de groep. Dat geeft gezondere dieren en dat zie je weer terug in de resultaten.

Voor de dieren is het zóveel mooier dat broertjes en zusjes, ook als ze ouder worden, bij elkaar blijven. Hun hele leven!

Nico Nijhof, varkenshouder

Duurzaam

Lokaal en circulair

Op de schuren liggen sinds 2019 zonnepanelen die voor de eigen stroomvoorziening zorgen. Omdat ze in het verleden koeien hebben gehad, hebben ze ook nog eigen grond. Op dit moment verhuurt Nico zo’n tien hectare grond aan een akkerbouwer. Die verbouwt er onder andere spelt op. De bodem van de akkers wordt vruchtbaar gemaakt met de mest van de varkens van Nico.

Met de spelt bakt een plaatselijke bakker speltbroden. Het kaf van de speltkorrels gaat terug naar Nico. Hij maakt er weer een gezonde lekkernij van voor zijn varkens. Die smullen ervan! Kan het nóg lokaler en circulairder?

Toekomst

Gesloten bedrijf

Nico heeft nog wel idealen. Zijn toekomstdroom zou zijn dat Vallei Varken zó ver doorgroeit dat hij ook zelf zeugen op zijn bedrijf kan houden. Zodat hij de biggetjes die worden geboren worden zelf kan laten opgroeien. Een ‘gesloten bedrijf’ noemen ze dat.

Vallei Varken is zo’n mooi concept, dat maak ik graag echt van het begin tot het einde mee.

Nico Nijhof, varkenshouder

Trots

De varkens zijn super gezond. Ze hebben daarom maar heel zelden medicijnen nodig en daar is Nico trots op. Kringlooplandbouw is ook voor de toekomst belangrijk. Wanneer hij dat samen met de andere partners van Vallei Varken kan bereiken en de consument een mooi product kan bieden, dan is hij daar supertrots op. Daar gaan ze voor!