Afgelopen dinsdag was Vallei boer Gerald, samen o.a. Agrifirm, te gast bij Aeres MBO in Barneveld. Het thema van deze inspiratiemiddag was de Korte Keten, ook wel de korte voedselketen. We kwamen al snel tot de ontdekking dat er heel verschillend werd gedacht over de definitie van een korte voedselketen. Beperkt zich dit namelijk alleen tot een boerderijwinkel waar de consument rechtstreeks zijn voedsel kan kopen? Of gaat dit veel verder dan dat? En hoe geeft Vallei Varken hier invulling aan?
Binnen Vallei Varken spreken we van een korte keten omdat er zo min mogelijk (onnodige) schakels in onze keten zitten en dat de afstand tussen ons en afnemers zo kort mogelijk is. Wij hebben rechtstreeks contact met onze afnemers. En ondanks dat dit heel logisch klinkt, is dit vrij uniek in onze sector. Maar hoe kort is kort? Spreken we nog van een korte keten als Groningers ons varkensvlees eten uit de Vallei-streek? Of dat ons Vallei varkensvlees wordt verkocht in een landelijke supermarkt?