13 augustus

Vallei Varken maakt de cirkel rond

Zo trots als een ‘boer’ staat hier de zoon van Vallei boer Nico op de strobalen die vers van het land komen.

Nico heeft dit jaar zomergerst verbouwd en kon al vroeg, vanwege de droge zomer en dus snelle rijping, zijn gerst oogsten. Het graan van deze gerst wordt verwerkt in het varkensvoer. Het stro wordt gegeten door Nico zijn schapen. Daarvan wordt de mest in komend voorjaar weer op het land teruggebracht als voeding voor het nieuwe gewas.

Mooi hoe Nico zo de cirkel rond maakt.

Bij circulaire landbouw blijven grondstoffen en producten zo lang en hoogwaardig mogelijk in de kringloop door volledige benutting van grondstoffen en hergebruiken van reststromen. Meer dan de helft van het voer dat de Vallei Varkens voorgeschoteld krijgen, wordt gemaakt van hoogwaardige voedingsstoffen uit ‘reststromen’. Dat zijn producten die niet of niet meer geschikt zijn voor menselijke consumptie. Maar varkens hebben ook andere voedingsstoffen nodig. Vooral het eiwitgehalte moet worden aangevuld. Dat gebeurt met graan, erwten en veldbonen die lokaal worden geteeld.

Dat is precies wat wij in onze huidige samenleving graag willen zien. Circulair en duurzaam boeren. Een aantrekkelijke oplossing om voedselverspilling tegen te gaan.

Op dit moment zijn we bij Vallei Varken hard bezig om dit verder uit te bouwen. Samen met de Universiteit in Wageningen hebben we gewerkt aan een mooi onderzoeksproject project om hieraan nog meer vorm te kunnen geven.