Je ruikt het groene voer in de stallen. Een lekkere en frisse geur!

Gerald Deetman, varkenshouder

Kringloopdieren

Varkens zijn echte omnivoren, alleseters. Die eigenschap heeft ertoe geleid dat varkens vroeger vooral met afval werden grootgebracht. Afval uit de keuken bijvoorbeeld. Dat maakt het varken tot een echt kringloopdier: van afval wordt weer een mooi voedselproduct gemaakt voor de mens. Een mooi stukje vlees voor jou. Dat is precies wat wij in onze huidige samenleving graag willen zien. Circulair en duurzaam boeren: van afval weer een mooi product maken. Een aantrekkelijke oplossing om voedselverspilling tegen te gaan.

Voedselverspilling voorkomen

Dat principe passen wij ook toe bij Vallei Varken. Meer dan de helft van het voer dat de Vallei Varkens voorgeschoteld krijgen, wordt gemaakt van hoogwaardige voedingsstoffen uit ‘reststromen’. Dat zijn producten die niet of niet meer geschikt zijn voor menselijke consumptie. Bijvoorbeeld wat er overblijft bij het maken van speltbrood. Met de spelt bakt de plaatselijke bakker brood. Het kaf van de speltkorrels gaat terug naar varkenshouder Nico. Hij maakt er weer een gezonde lekkernij van voor zijn varkens. Die smullen ervan! Kan het nóg lokaler en circulairder?

Aanvullende voedingsstoffen

Het Vallei varkensvoer, bestaat voor minimaal de helft uit dit soort restproducten. Maar varkens hebben ook andere voedingsstoffen nodig. Vooral het eiwitgehalte moet worden aangevuld. Dat gebeurt met graan, erwten en veldbonen die lokaal worden geteeld. In elk geval worden er géén soja- of palmproducten uit de tropen gebruikt. En er wordt dus ook geen tropisch regenwoud gekapt om Vallei Varkens te voeren. Het voer komt gewoon van dichtbij. Op deze manier bereiken we met ons duurzame voer een lage CO2-voetafdruk.

Spelen en wroeten

Naast dit voer krijgen Vallei Varkens ook nog ruwvoer te eten. Het kaf van spelt bijvoorbeeld, luzerne, vlasvezel, gehakseld stro of hooi uit een ruif. Hoewel ze er ook van eten, geven we dit ruwvoer vooral aan de varkens omdat ze er lekker in kunnen wroeten. Het is dus bedoeld om de varkens meer mogelijkheden te bieden voor natuurlijk gedrag.

Agrifirm

Al het Vallei Varkensvoer wordt gemaakt door Agrifirm, een coöperatie van boeren. Agrifirm heeft hiervoor een concept in de markt gezet, genaamd Feed Forward. Voer dat een circulaire grondslag heeft en 100% vrij is van tropische soja en palmolie. Voer van dichtbij, volledig ontbossingsvrij. Op die manier draagt Vallei Varken een steentje bij aan een beter milieu.