Geniet vandaag en zorg voor morgen
Geniet vandaag en zorg voor morgen, daar staat Vallei Varken voor. En dat was ook het onderwerp van de bijeenkomst met onze partners op afgelopen 9 mei. Het was Genieten met een grote G. Op vele fronten.
Alle schakels
Het was uniek om met alle schakels uit de keten bij elkaar te komen en in gesprek te zijn. Bijvoorbeeld om te horen hoe we met elkaar een goed eindproduct leveren en welke inspanningen daar allemaal bij horen. Ook dát is de zorg voor morgen.
Er waren diverse korte presentaties om alle betrokkenen te informeren over de ontwikkelingen binnen het concept Vallei Varken. Eerst stelde iedereen zich voor onder leiding van Bianca Deetman, onze salesmanager. Daarna nam dierenarts Gerard van Eijden het stokje over. Hij lichtte toe op welke manier wij als concept werken aan een hoge gezondheid van onze dieren. Zoals het bij elkaar houden van broertjes en zusjes.
Techniek
Een varkensstal zit vol met techniek en installaties. Boer Gerald vertelde welke technieken en installaties wij gebruiken om de footprint van een mooi, lekker stukje vlees zo laag mogelijk te houden. En hoe wij rekening houden met het klimaat. Warmtewisselaars, luchtwassers en zonnepanelen horen daar allemaal bij. Iedere varkenshouder binnen het Vallei Varkenconcept heeft bijvoorbeeld voldoende zonnepanelen om in de eigen energiebehoefte te voorzien. Zelfs meer dan voldoende, want ze leveren ook nog terug aan het net.
Waardevolle grondstof
En bovenal produceert een varken ook nog eens een zeer hoogwaardig voedingsmiddel voor planten: mest. Een waardevolle grondstof dus! De mest houden we zoveel mogelijk op eigen land of in de buurt, zodat we dichtbij gewassen kunnen telen die bijvoorbeeld worden verwerkt in ons varkensvoer. Daarover vertelde Jan Engbers van Agrifirm. Ook de reststromen van bijvoorbeeld koekjes en andere producten die niet geschikt zijn voor humane consumptie, worden verwerkt in het voer voor onze varkens. Het voer bestaat voor meer dan 50% uit reststromen en wordt aangevuld met onder andere gewassen van dichtbij.
Website
Al deze verhalen gingen over wát we doen en hóé we het doen. Voor de buitenwereld is dit vertaald in een mooi, fris logo, een mooie website en andere marketinguitingen, die werden toegelicht door Bianca.
Het was uniek om alle schakels in de keten, van varkenshouder tot slager, bij elkaar te hebben. We waren al aan elkaar voorgesteld, maar een kleine quiz gaf nog een extra inkijkje in elkaars keuken. Vragen als: hoeveel biggen krijgt een zeug? of: welk soort vlees wordt het meest verkocht? zijn dan toch nog best lastig. Deze vragen boden een mooie opening voor een verder gesprek onder het genot van een hapje en een drankje op museumboerderij De Mariahoeve in Putten.
Chef-kok Andreas had heerlijke hapjes voor ons klaargemaakt van de verschillende onderdelen van Vallei Varken.